Το Novϵmbϵr έχει γεύση και άρωμα έντονα χρωματισμένα από το φυσικό περιβάλλον και τη σύνθεση των διαφορετικών μικροκλιμάτων του τόπου μας

 

Οι Ελαιώνες Μας

november olive oli

Η Κρήτη, πατρίδα του November, είναι το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Νησί με έντονες αντιθέσεις, πλούσια λαϊκή παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά προσφέρει σε όσους την επισκέπτονται μια μοναδική εμπειρία.

Οι ελαιώνες μας βρίσκονται στον Αποκόρωνα, μια περιοχή στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Χανίων, η οποία εκτείνεται ανάμεσα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και τις βόρειες ακτές του νησιού. Απ’ όποια γωνιά κι αν το αντικρίσεις η μαγεία του τοπίου με τις έντονες εναλλαγές σε συνεπαίρνει. Στα βόρεια κυριαρχούν οι βραχώδεις και απότομες ακτές και οι πανέμορφες παραλίες τις οποίες διαδέχονται οι εύφοροι κάμποι, ενώ στα νότια δεσπόζει το ορεινό ανάγλυφο των Λευκών Ορέων που δείχνει με το μεγαλείο του να αγκαλιάζει όλη την περιοχή.

november olive oli

Στον Αποκόρωνα συναντάμε ποταμούς όπως τον Κοιλιάρη -που είναι ο μοναδικός ποταμός στην Κρήτη με συνεχή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους-, σπουδαία φαράγγια, σπήλαια με ιστορική και περιβαλλοντική αξία και τη λίμνη Κουρνά, τη μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Η λίμνη Κουρνά αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια όνομα βγαλμένο από τον λατρευτικό ναό προς τιμήν της Κορήσιας Αθηνάς. Ο ναός ονομάζονταν «Είς Ίππον και Κόρην» και κατά μία εκδοχή από εκεί πήρε το όνομα του το τοπωνύμιο «Ιπποκορώνιο» που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνας.Ο Αποκόρωνας, απαριθμεί συνολικά πολλά παραδοσιακά χωριά, ενώ το ιδιαίτερα πράσινο φυσικό τοπίο του και οι ιδανικές κλιματικές συνθήκες έχουν κάνει την περιοχή γνωστή για την καλλιέργεια και παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί.

november olive oli

Αρχαιολογικά ευρήματα, αποδεικνύουν, ότι στην περιοχή, υπήρξε ανθρώπινη παρουσία, από τη νεολιθική εποχή, (8.000-6.000 χρόνια π.Χ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αρχαία πόλη Άπτερα, η ίδρυση της οποίας τοποθετείται στη γεωμετρική εποχή και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά, εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα όλης της Κρήτης. Σύμφωνα με το γνωστό μύθο, το όνομά της η πόλη το οφείλει στις Σειρήνες που ηττημένες μετά τη μάχη με τις Μούσες, έχασαν τα φτερά τους από τη λύπη τους, έμειναν άπτερες -χωρίς φτερά- και έπεσαν στη θάλασσα όπου μεταμορφώθηκαν στις νησίδες Λεύκες του κόλπου της Σούδας.

Αυτός ο τόπος μοναδικής ομορφιάς, με την πλούσια ιστορία, τους μύθους, και το απαράμιλλο φυσικό τοπίο,έχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως βασική καλλιέργεια του την ελιά. Ο τόπος αυτός μας φιλοξενεί και μας προτρέπει να συνεχίσουμε το έργο των προγόνων μας με τον ίδιο σεβασμό και αγάπη, φροντίζοντας τους μικρούς, αιωνόβιους και διάσπαρτους ελαιώνες μας.

Το έντονο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και η παρουσία διαφορετικών μικροκλιμάτων δίνουν στο Novεmbεr τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το κάνουν μοναδικό.

Για το Novϵmbϵr